środa, 3 września 2014

najprostsze bezglutenowe ciasto na świecie

Przepisów na ciasto z kaszy jest masa. Większość to sama kasza jaglana z jabłkiem. Znajdąc właściwości kaszy stworzyłam swoje równie pyszne i bez słodziwa!

Ciasto-nie-ciasto jabłkowe



1,5 szk kaszy jaglanej
1,5 szk kaszy gryczanej białej (niepalonej)
3 szk musu jabłkowego
szczypta cynamonu

Kaszę mielimy w młynku do kawy lub blenderze, mieszamy z cynamonem. Dodajemy mus jabłkowy. Mój był z papierówek. Jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę wody lub więcej musu.
Przekładamy do foremki silikonowej i pieczemy około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wyciągamy z formy dopiero po wystygnięciu!

Ciasto cudne. Wilgotne. Dzięki mieleniu kaszy dość jednolite. I co najważniejsze nadaje się i dla maluchów i dla osób na diecie bezglutenowej i dla tych na diecie restrykcyjnej.

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

gdzie mozna dostac taka kasze gryczana biala?

Anonimowy pisze...

Jaka kasza ewentualnie gdyby nie udało się dostać w/w gryczanej?

Anna Rogalska-Bućko pisze...

Eco skllepy, zielarskie. To kasza niepalona

Anna Rogalska-Bućko pisze...

Jesli ma byc bez glutenu to sama jaglana. Jesli z to jakakolwiek

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, mam zamiar zrobić, jadłam to ciasto na warsztatach organizowanych przez Panią. Ja kaszę białą niepaloną kupiłam w carrefour na dziale z kaszami za ok. 3 zł, firmy cenos. Mam pytanie,czy kaszę trzeba wcześniej ugotować? bo zwykle jak robiłam ciasta z kaszą jaglaną to ją najpierw gotowałam. Pozdrawiam serdecznie.

Anonimowy pisze...

proszę o potwierdzenie, ta kasza przed blendowaniem ma być ugotowana?:)