poniedziałek, 11 czerwca 2012

konkurs kulinarny

Często w życiu potrzebujemy inspiracji. Szczególnie rodzice zaczynający przygodę z BLW są spragnieni pomysłów dań dla swoich małych smakoszy. I nie ma w tym nic dziwnego.
Dlatego ogłaszamy konkurs na danie BLW. Jakie warunki musi spełniać danie BLW? Ma być przede wszystkim SMACZNE!


Regulamin Konkursu „Inspirujemy kulinarnie- przepisy BLW”


POSTANOWIENIA OGÓLNE

Organizatorem konkursu jest blog „Bobas lubi wybór” i wydawnictwo Mamania.
Fundatorem nagród jest wydawnictwo Mamania
Konkurs organizowany jest w terminie 11.06.2012- 24.06.2012


ZASADY KONKURSU

Aby wziąć udział w konkursie, uczestnik powinien zamieścić w komentarzu pod postem konkursowym przepis na danie spełniające warunki BLW.  
Każdy komentarz może zawierać tylko jeden przepis. Każdy uczestnik może zamieścić maksymalnie 3 komentarze, ale otrzymać może jedną nagrodę.
Przepis musi być autorstwa osoby, która go zamieściła.
Pod komentarzem należy zostawić adres mailowy w celu możliwości skontaktowania się organizatora ze zwycięzcami.


ZASADY ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU

Każdy przepis zostanie wykonany przez Annę (redaktorkę bloga), danie zostanie sfotografowane, dokładnie opisane i ocenione przez nią i jej córkę- a wybrane przepisy (niekoniecznie nagrodzone) zostaną  umieszczone na blogu pod kategorią KSIĄŻKA KUCHARSKA- a ostateczną decyzję podejmie Redakcja Wydawnictwa Mamania.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone do 5.07.2012 na blogu www.bobaslubiwybor.blogspot.com



NAGRODY

1 miejsce: body Sckoon  z organicznej bawełny o wartości ok. 60 zł oraz książka „Bobas Lubi Wybór”
2  miejsce: kubeczek Doidy
Ze zwycięzcami organizator skontaktuje się drogą mailową.
Fundator nagrody pokrywa koszty wysyłki.


POSTANOWIENIA KOŃCOWE

Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich
Uczestnik oświadcza, że nadesłany przepis jest jego autorstwa i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
Zgłoszenie się do Konkursu jest równoznaczne z akceptacją warunków zapisanych w niniejszym Regulaminie.
Poprzez wzięcie udziału w Konkursie i nadesłanie Zgłoszenia Konkursowego, uczestnicy wyrażają zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

18 komentarzy:

Judyta08 pisze...

To może podam banalny przepis na to, co Hania jadła dziś na obiad :-)
SKŁADNIKI:
*filet z łososia,
*makaron,
*natka pietruszki,
*3 duże łyżki łuskanego słonecznika,
*2 łyżki łuskanych pestek dyni,
*ząbek czosnku,
*oliwa z oliwek.
Opcjonalnie marchewka.
My jemy łososia smażonego, a Hania przygotowanego na parze.
Wstawiam łososia na parę, skrapiam go cytryną, posypuję pieprzem i okładam gałązkami koperku. Obok łososia układam 2 młode marchewki.
W tym czasie wstawiam wodę na makaron.
Siekam drobno natkę pietruszki (obiad szykuję dla całej naszej czwórki i zużywam dwa pęczki natki). Wrzucam do malaksera natkę, słonecznik, pestki dyni, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, przyprawiam pieprzem i pozwalam się wszystkiemu miksować ;-)
Odcedzony makaron dokładnie mieszam z pesto. Na Hani tacce ląduje makaron, marchewka i porcja łososia. A Hania ma 11 miesięcy.

Judyta08 pisze...

Obiad z wczoraj ;-)
Mięsne pałeczki:
Składniki:
200 g piersi indyczej,
300 g polędwiczek z kurczaka,
1/2 pietruszki,
1 marchewka,
jajko,
łyżka lub dwie kaszy mannej,
Łyżka brązowego ryżu,
świeży koperek, świeża natka reszta ziół i przypraw wg gustu.
Ja kupuję mięsko w całości i przepuszczam oba rodzaje przez maszynkę. Można oczywiście użyć gotowego mielonego mięsa. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce. Dodaję do mięsa razem z jajkiem i ziołami. Ugniatam dobrze wszystko razem i formuję małe pałeczki (w sam raz do małej rączki). Gotowe mięsne pałeczki wsadzam na 30 minut do zamrażarki.

Sos:
Składniki:
-1 cukinia,
-1/2 czerwonej papryki,
-3 pomidory,
-1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
-zioła i przyprawy wg uznania (ja używam oregano, bazylię, majeranek, koperek, natkę pietruszki, pieprz i odrobinę soli-choć tą zapewne lepiej pominąć).
Warzywa kroję w kostkę (pomidory wcześniej obieram i usuwam pestki). Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą i czekam aż się zagotuje. Wtedy dodaję pałeczki mięsne. Ważne aby zamieszać wszystko dopiero wtedy, jak sos zacznie wrzeć razem z mięsem. Wcześniej pałeczki mogą się rozlecieć. Gotuję do miękkości mięska.
Hania dostaje kaszę wymieszaną z odrobiną sosu i pałeczki mięsne.
perasia@o2.pl

Anonimowy pisze...

http://shinybox.pl/?ref=5337e5c
Słyszałyście o tej stronie??
Tu rozdają darmowe kosmetyki wystarczy tylko się zarejestrować:)
Nie wierzysz to sprawdź ;)
http://shinybox.pl/?ref=5337e5c

agf pisze...

Mój synek ma dopiero 9,5 miesiąca, ale już czasem brakuje mi pomysłów na obiadki dla niego. Ostatnio jedliśmy zupkę botwinkę:

mały młody ziemniaczek
2 młode małe buraczki
mała młoda marchewka
kawałek korzenia pietruszki
zielona natka pietruszki
mały kawałek mięsa szynki

Warzywa obieram, kroję na mniejsze kawałki i wraz z mięsem gotuję na parze. Potem lekko blenderuję, dodaję trochę wody i posypuję drobno posiekaną natką pietruszki.

a.filipowska@poczta.onet.pl

agf pisze...

Inny przepis na żółty krem :)

składniki:
malutki ziemniaczek
mała marchewka
kawałek dyni
2 łyżki kukurydzy mrożonej
pół żółtka jajka
1 łyżka kaszy kukurydzianej

Ziemniaczek, marchewkę, dynię i kukurydzę gotujemy. Gdy zmiękną blenderujemy je na papkę po czym dorzucamy kaszkę kukurydzianą. przed podaniem wkruszamy połówkę ugotowanego żółtka.

Unknown pisze...

Przypominam, że dania mają być BLW :D

Agami pisze...

Nasz tosinkowa zielona zupka jarzynowa :)Tosia ma teraz 16 m-cy ale jadała ja już wcześniej

Tosia najpierw wyjada warzywa rączkami lub łyżką a potem wypija zupkę :)

Przepis:
-skrzydełko z indyka
- por
-różyczki brokuła
-zielona fasolka szparagowa
-marchewka
-ziemniaki


Na skrzydełku gotujemy rosołek, dodajemy lekko podgotowane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, marchewkę w cienkie słupki. Później pora, fasolkę szparagową i różyczki brokuła. Gotujemy aż warzywa będą na tyle miękkie by przy gryzieniu stawiały lekki opór. Doprawiamy mięso kroimy na kawałki i wsadzamy
do zupy. Można podbić śmietaną

Agami pisze...

a mój mail
mamamisitosi@wp.pl

Anonimowy pisze...

Banalnie proste kopytka do przemycania warzyw:)
Składniki podaję na oko:
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 marchewki (ugotowane) albo duża garść szpinaku (zblanszowana) albo parę różyczek brokuła (ugotowanych)
jajo
ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ok 1 szklanki mąki pszennej razowej
świeże zioła, ja daję bazylię
Gniotę ziemniory z dowolnym warzywem. Na razie próbowaliśmy brokuła, marchewkę i szpinak (hicior!). Dodaję jajo, posiekaną bazylię,mieszam z mąką ziemniaczaną i mniej więcej szklanką pszennej. Konsystencja musi być taka, żeby się w łapkach lekko lepiło, ale nie było za twarde. POdsypujemy stolnicę mąką, robimy rulonik i odkrajamy ukośnie kopytka. Wodę w dużym garnku lekko solę. wrzucam kopyta na wrzącą wodę i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Wyjęte polewam masłem albo oliwą, zeby sie nie sklejały. E voila
perfectstranger@poczta.onet.pl

Judyta08 pisze...

Jako iż mam szansę dodać jeszcze jeden przepis, dodam jeszcze zapiekankę, którą Hanula bardzo polubiła :-) Po której niestety mam zawsze trochę sprzątania, bo jest to zapiekanka ryżowa...
WYWAR:
- polędwiczki z kurczaka,
- por,
- pietruszka,
- 4 marchewki,
- seler,
przyprawy wg gustu,
Gotujemy a'la rosołek :-)

Zapiekanka składniki:
- ryż,
- wywar przygotowany wcześniej,
- świeży groszek,
- brokuł,
- kalafior,
- kalarepa,
- marchewka z wywaru,
- świeży koperek, natka, oregano, majeranek, bazylia (wg gustu)
- łyżka oliwy z oliwek,

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, wrzucam ryż i mieszam przez 2 minuty, następnie zalewam ryż wywarem (tylko tyle aby lekko przykrywał ryż- chodzi o to, aby ryż "wypijał" cały wywar). Co jakiś czas mieszam i uzupełniam wywar. Po 5 minutach do ryżu dorzucam zielony groszek. Od tej pory gotują się razem.
W międzyczasie na parze "parują się" różyczki brokuła, kalafiora (tylko kilka) i pokrojona w kostkę kalarepa.
Ugotowane polędwiczki i marchewkę kroimy w kostkę.
Po 15 minutach gotowania się ryżu, dodajemy do niego mięsko, brokuły, kalafior, kalarepę, marchewkę, posiekane zioła. Wszystko mieszamy dokładnie. Zestawiamy z ognia.

Do naczynia żaroodpornego, wlewam odrobinę wywaru. Następnie wykładam ryż z mięsem i warzywami. Wszystko polewam wywarem (aby nie było suche), posypuje startym serem.

Wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 170 st. wyciągamy po ok. 20 min. Ser musi się rozpuścić ale nie przypiec (wtedy jest ciężkostrawny co nie służy małemu brzuszkowi). Smacznego :-)

Unknown pisze...

MOJA CÓRECZKA MA 2 LATKA I JEST PRAWDZIWĄ FANKĄ. NUGGETSÓW TOFU:

Składniki:
1 paczka tofu
4 łyżki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych ( często używamy sezamu)
1 łyżka startego parmezanu
żółtko roztrzepane widelcem

1. Rozgrzewamy piekarnik 180 stopni
2. Tofu kroimy na paseczki
3. panierujemy tofu. zanurzamy w jaku z parmezanem i obtaczamy w pokruszonych płatkach
4. nuggetsy układamy na blaszce wyściełanej folią aluminiową skropioną oliwą
5. zapiekamy ok 15minut obracając w połowie czasu pieczenia.

córka przegryza nuggetsy czarnymi oliwkami i często jako dodatku domaga się warzywnych frytek ( ziemniaki, marchew, burak pokrojone w słupki i zapiekane)i sosu pomidorowego ( na rozgrzanej oliwie czosnek , bazylia, oregano, pomidory, gotuję ok 30minut na małym ogniu garnek przykryty gazą i odparowuję całą wodę do powstania gęstego sosu pomidorowego ...jak do spagetti:)

pozdrawiam i życzę smacznego
klimaty.dzieciece@gmail.com

Margot pisze...

Pulpeciki rybne z ziemniakami - łatwe do schwytania w łapkę:)

ok. 0.5 kg filetów rybnych (np. dorsz jest delikatny)
jajko
mąka
majeranek
odrobina soli, jak ktoś lubi

Z filetów wyjąć ości, zmielić rybę. Dodać jajko, majeranek, ew. sól.
Utoczyć pulpeciki - wielkości małej mandarynki, na 2-3 kęsy.
Obtoczyć w mące, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 min. (zależy od wielkości pulpeta)
Do masy rybnej można dodać też cebulę/szczypior/koper - wg gustu.


Ziemniaki

kilka młodych ziemniaków
masło
siemie lniane
sezam
koperek

Gotujemy młode ziemniaki, na suchej patelni prażymy w tym czasie sezam i siemię. Koperek siekamy. Ugotowane ziemniaki posypujemy koprem i ziarenkami, dodajemy łyżkę masła - ziarenka z koperkiem "oblepią" ziemniaki, dając ładny i smakowity efekt:)

margot.kowalczyk@gmail.com

Anonimowy pisze...

Mam małego mięsożercę, fana pomidorów, więc najprostsze danie to kurczak w pomidorach: kawałki kurczaka w ilości na naszą rodzinę, pomidory - po 2 lub 3 na głowę, do tego oliwa, bazylia i (do wyboru i w zależności od sezonu) nasiona kopru włoskiego albo koper włoski. kurczaka w kawałkach obłożyć pomidorami i pozostałymi składnikami i zapiec. z ogryzaniem mięska poradzi sobie zupełny maluch, warzywa to już kwestia lepszego obracania łyżeczką, ale zanim ono nastąpi można je przerobić - ja robiłam na szybko kuskus i robiłam kulki albo smarowałam pomidorową mazią chlebki.

lula_w@gazeta.pl

Ela Frank pisze...

Być może nie będzie to dokładny przepis, ale pamiętam nasze początki z blw - obaj moi synkowie absolutnie nie mieli z tym żadnych problemów i odkąd nauczyli się siedzieć, dostawali już w łapkę warzywa gotowane na parze. Podaję więc bardzo łatwe danie:
MIKS WARZYWNY Z MAKARONEM
(młodszy synek wprost uwielbiał makaron! I do tej pory wyjada mi "klusie" z durszlaka...)

Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (ja używałam spaghetti, który kroiłam na krótsze nitki)
- brokuł
- marchewka
- pietruszka
- pomidor
- 2 łyżki masła
Makaron gotujemy do miękkości i przekładamy na talerz. Pomidorka sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, układamy obok makaronu. Resztę warzyw gotujemy na parze, brokuł dzielimy na różyczki, a marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Ugotowane warzywa polewamy roztopionym masełkiem (ja czasami nie dawałam).
Do takiego dania można przyrządzić gotowaną na parze rybę lub pierś z kurczaka, pieczoną w folii lub gotowaną. Można używać innych warzyw: gotowanego buraczka, ugrillowaną cukinię (moi synkowie za nią nie przepadali...), gotowaną fasolkę czy ziemniaczki zamiast makaronu. Z makaronem po prostu była większa zabawa :) Danie można modyfikować na niezliczone sposoby.

eloe25@wp.pl

Margot pisze...

Jednogarnkowe danie, które u nas króluje:

Baza:
passata pomidorowa - kartonik
cieciorka - ugotowana lub z puszki
duuużo ziół prowansalskich
trochę świeżo mielonego pieprzu
cebula średniej wielkości
1-2 ząbki czosnku (co kto lubi)
oliwa (do smażenia, nie extra virgin) lub olej
kasza - gryczana lub dowolna (zależy, co mamy w szafce, kuskus i jaglana też pasują)

Dodatkowe warzywo - co znajdziemy danego dnia w lodówce - cukinia/brokuł/por

Wstawiamy kaszę do gotowania.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę drobno siekamy i szkliwimy dodając szczyptę soli. Następnie wciskamy czosnek, wsypujemy zioła, mieszamy.
{można to uprościć siekając cebulę, czosnek i zioła razem w malakserze - tworzy się aromatyczna mieszanka)
Dodajemy warzywo, które przygotowaliśmy - półplasterki cukinii lub różyczki brokuła / por oraz cieciorkę. Chwilę dusimy, zalewamy pomidorami. Gotujemy przez ok.5 minut - w zależności od tego, jakiej twardości warzywa lubimy. Dodajemy trochę pieprzu, jeśli ktoś soli - to sól. Na koniec wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy dokładnie i podajemy.

Nasz maluch jest jeszcze przed wprowadzaniem, ale my na szczęście się tak odżywiamy, że będzie mógł jeść nasze dania. No i siostrzeńcy, którymi się zajmuję (1.5, 2 i 3latki), je akceptują:)

margot.kowalczyk@gmail.com

Anonimowy pisze...

Caneloni z miesem mielonym w sosie pomidorowym.

SKLADNIKI
-Makaron caneloni(duze rurki ktore mozna naladowac farszem)
-mieso mielone najwyzszej jakosci( z reguly wybieramyw sklepie kawalek miesa i prosimy o zmielenie).
-pomidory swieze lub z puszki czesto dodaje rowniez suszone
-troche startego sera
-bazyla(najlepiej swieza)
-oliwa z oliwek
-czosnek
szczypta soli i pieprzu do smakau

Szybkie i proste danie. Smazymy mieso na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, na drugiej patelni dusze pomidory z drobno posiekana bazylia.
Podgotowuje troche makaron ale nie do zupelnej miekkosci( to uzyska w piekarniku). Mieso mielone wkladam w makaron. Do wysmarowanego lekko maslem naczynia zaroodpornego wkladam napelniony miesem makaron i zalewam sosem ktory powstal z pomidorow i posypuje calosc serem Wkladam do piekarnika na jakies 20-30 minut( z reguly wyciagam jedna rurke makaronu i sprawdzam czy jest odpowiednio miekki. Po wystygnieciu nakladam na talerz, dekoruje listkami bazyli i Mloda wcina:))

k.cieminska@gmail.com

Anonimowy pisze...

"Michalina wcina" (8,5 miesiąca)
odc. 1.
pulpeciki z indyka:
zmielone w sklepie mięso z indyka
namoczone płatki owsiane
drobno starta surowa marchew i pietruszka
posiekana zielona pietruszka
2 łyzki zmielonego prażonego siemienia
2 łyżki zmielonej suszonej pokrzywy
trochę czosnku, pieprzu, cebuli (lub innych przypraw)
1 jajko zielononóżki
mąka owsiana do obtoczenia
wszystkie składniki wymieszać, utoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotować ok.7 minut w wywarze z warzyw (rosołek warzywny: marchew, pietruszka, por,liść selera, liść lubczyku)
wystudzić do temperatury pokojowej ułożyć przed nieletnim konsumentem i resztą rodziny i gotowe. mozna polać sosm pomidorowym, ale wtedy się ślizga w rączce.

odc.2
wafelki ryżowe z łososiem.
połamane na kawałeczki miniwafelki ryżowe dla dzieci posmarować łososiem uduszonym na parze. podać.

odc.3
kuleczki z kaszy jaglanej: ugotować kaszę jaglaną (lub ryż) na półsypko, półgrząsko. wymieszać z posiekanym drobno pieczonym mięsem lub rybą na parze.dodać odrobine oliwy z oliwek, mielonego sezamu. utoczyć kulki wielkości małych orzeszków laskowych.

odc.4
łosoś w kawałeczkach i poziomki.
poukładać jedno i drugie przed zachwyconą konsumentką.

spalinka@poczta.onet.pl

Unknown pisze...

dziękuję wszystkim za przepisy. biorę się za drukowanie i gotowanie :)